Sladký fenomén: Vše, co potřebujete vědět o marshmallow

Marshmallow

Marshmallow je sladké a měkké sladidlo, které se skládá převážně z cukru. Má bohatou historii a v minulosti bylo používáno jako léčivý prostředek pro bolest v krku nebo jako potrava pro nemocné lidi. Dnes se marshmallow používá převážně jako součást cukrovinek, dezertů a zmrzliny. V posledních letech se ale stalo také oblíbeným složkou v kosmetických produktech kvůli jeho hydratačním vlastnostem pro pleť.

Definice marshmallow

Marshmallow je sladká pochoutka, která se skládá převážně z cukru, želatiny a vody. Tato pochoutka má původ v arabském světě, kde se tradičně používala jako léčivý prostředek pro zmírnění kašle a bolesti krku. Dnes se marshmallow často používají jako složka cukrovinek, dezertů a nápojů. Kvůli své sladkosti bývají často nahrazovány umělými sladidly, avšak kvůli obsahu sacharidů by měly být konzumovány s mírou.

Historie a původ

Marshmallow je sladké a nadýchané cukroví, které se stalo oblíbeným pochoutkou po celém světě. Jeho původ lze vystopovat až do starověkého Egypta, kde se používal jako léčivý přípravek pro zklidnění a hojení podrážděné tkáně. V té době byl marshmallow vyroben ze sapu kořene marshmallow, což dalo cukroví jeho jméno.

V průběhu času se recept na marshmallow rozšířil po celém světě a začali se používat různé ingredience. Dnes jsou marshmallows nejčastěji vyráběny ze želatiny, cukru, kukuřičného sirupu a arómat.

Ve Spojených státech jsou marshmallows pravidelnou součástí pikniků a táboráků, kde se grilují na ohni. Marshmallows jsou také oblíbenou přísadou do různých sladkých pokrmů, jako jsou palačinky nebo nanuky.

Výroba marshmallow

Marshmallow je sladké a měkké sladidlo, které může být konzumováno samostatně, nebo použito při výrobě cukrovinek nebo dortů. Když se řekne slovo "marshmallow", mnoho lidí si představí křupavou vanilkovou náplň omotanou ve světlé a měkké pěnové vrstvě. Tyto lahodné pamlsky jsou vyrobeny z cukru, glukózového sirupu, vody a gelatinových listů. Získaná směs se vaří a pak bílé pěna se nakonec zpracuje do různých tvarů jako například květiny nebo srdce. Dnes existuje také mnoho druhů marshmallow podle přidaných přísad, např. kakaa nebo ovoce. Využití marshmallows je velmi oblíbené zejména při pečení dezertů - dávkujte prosím opatrně, jelikož jsou to silní sladidla!

Základní suroviny

Marshmallow je sladidlo, které se vyrábí z cukru, kukuřičného sirupu a želatiny. Tyto tři základní suroviny jsou důležité pro výrobu lahodné a měkké sladkosti, kterou známe pod jménem marshmallow. Cukr slouží jako hlavní zdroj sladkosti, kukuřičný sirup dodává produktu viskozitu a texturu a želatina umožňuje marshmallow stát se pevným a elastickým. Tyto suroviny jsou nezbytné pro výrobu nejen marshmallow, ale také mnoha dalších cukrovinek, dezertů a nápojů.

Postup výroby

Jistě, tady je nástin postupu výroby marshmallow:

Pro výrobu marshmallow potřebujete bílkoviny, cukr, glukózový sirup, želatinu a vanilkovou esenci. Nejprve smíchejte glukózový sirup a cukr s vodou a přiveďte k varu. Poté uvařte šťávu do teploty asi 120 stupňů Celsia.

Následně rozpusťte želatinu ve studené vodě a nechte ji nabobtnat. Bílky ušlehejte do tuha a přidejte vanilkovou esenci. Pak pomalu nalijte horkou šťávu do bílků a postupně přidejte zbylé ingredience (rozpuštěnou želatinu). Vše důkladně promíchejte.

Vzniklou směs nalijte do formy na pečení s horním okrajem a nechte stuhnout po dobu 6-8 hodin. Po této době vyjměte marshmallow z formy a nakrájejte na menší kousky podle vašeho gusta.

To je zhruba celkový postup pro výrobu marshmallow. Doufám, že to pomohlo!

Použití marshmallow v kuchyni

Marshmallow je sladidlo, které se používá v kuchyni převážně k přípravě sladkostí a dezertů. Patří mezi nejoblíbenější cukrovinky a jeho použití je velmi rozmanité. Marshmallow může být součástí dortů, zákusků, zmrzlinových pohárů či do sušenek. Mnoho lidí také rádo marshmallow konzumuje samotné jako sladkou pochoutku.

Díky své konzistenci lze marshmallow snadno použít i k dekoraci dezertů - lze ho tvarovat do různých podob a barev. Marshmallow si oblíbily rovněž děti a tuto sladkou pochoutku často nacházíme na oslavách dětských narozenin.

V poslední době jsou marshmallow stále častěji kombinovány s různými druhy ovoce - například se šťavnatými jahodami nebo ostružinami. Dále mohou být také dochucena různými přísadami, jako jsou lískové ořechy či kakao.

Použití marshmallow v kuchyni je tedy velice variabilní a tento druh sladidla rozhodně nechybí na seznamu nejdůležitějších ingrediencí pro přípravu sladkostí.

Recepty s marshmallow

Marshmallow může být skvělou přísadou do sladkých dezertů. Pokud chcete vyzkoušet nějaké originální recepty s marshmellow, můžete například zkusit marshmallow brownies nebo marshmallow karamelový popcorn. Pro výrobu těchto dezertů budete potřebovat pouze pár ingrediencí a přibližně 20 minut vaší času. Snažte se ale nezapomenout na to, že marshmallows jsou velmi sladké, takže je vhodné dávkovat je s rozumem!

Dezerty a sladkosti s marshmallow

Marshmallow je populární sladidlo, které se často používá při výrobě dezertů a sladkostí. Může být součástí dortů, zákusků nebo buchet, ale také může být samostatnou pochoutkou. Existuje mnoho receptů na marshmallowové cukrovinky jako jsou sušenky s marshmallow, marshmallowové brownies nebo rychlé a snadné domácí marshmallowy. Tyto sladkosti jsou oblíbené zejména mezi dětmi, ale i dospělí si je užívají kdykoliv potřebují trochu sladkosti do života.

Zajímavosti o marshmallow

Marshmallow se obvykle vyrábí ze sladidla, pěny a želatiny. Původně byl marshmallow vyroben z kořene bledule lékařské, který má přirozeně slizovité vlastnosti, ale dnes je tento kořen nahrazován umělými slizovitými látkami. Marshmallow se používá jako náplň do čokoládových tyčinek a vyrábí se také samostatně jako měkký cukrovinkový bonbón. V USA je velmi populární marshmallow na grilování, kdy se tenké plátky marshmallows opékají na ohni a servirují se například s oplatkami a čokoládou - táborák takto připravených marshmallows vznikl již v roce 1927!

Tradiční použití v různých kulturách

V různých kulturách se marshmallow používá tradičně na různé způsoby. V USA a Kanadě jsou marshmallow oblíbeným přísadou v tradičním jídle s názvem smores, což je sendvič s opečenými marshmallow, čokoládou a piškotem. V Asii se marshmallow používá jako součást sladkostí nebo dezertů, jako například v japonském wagashi. Kromě toho se marshmallow užívají také jako složka léků proti kašli a bolestem v krku. V oblastech s vlhkým klimatem se marshmallow používají také v kosmetice pro své hydratační účinky na kůži.

Alternativy k tradičním marshmallow

Tradiční marshmallow jsou oblíbené sladkosti, které se skládají z cukru, želatiny a bílkovin. Nicméně, pokud hledáte nějakou alternativu ke klasickým marshmallow, můžete zkusit například marshmallow s přírodním ovocným nebo bylinkovým extraktem. Tyto varianty nabízejí zdravější alternativu ke klasickým marshmallows s mnohem nižším obsahem cukru.

Existují také veganské a bezlepkové verze marshmallow, které jsou vhodné pro lidi s různými dietními omezeními. Veganské marshmallow je obvykle vyrobeno z rostlinných složek jako je agar agar, což je gelová substance odvozená od mořských řas. Bezlepkové verze jsou často založeny na bramborovém nebo rýžovém škrobu.

Další zajímavou alternativu tvoří home-made variace marshmallow. Pokud máte chuť na něco unikátního a originálního, můžete si vytvořit svou vlastní verzni která se bude lišit od tradiční receptury. Zkuste použít jiné druhy sladidel jako javorový sirup nebo med a vyexperimentujte s různými bylinkami nebo kořením pro vytvoření vlastního, unikátního marshmallow.

Závěrem lze konstatovat, že marshmallow je sladidlo, které se v poslední době těší velké oblibě mezi lidmi, kteří se snaží o zdravý životní styl. Díky svému nízkému obsahu kalorií a sacharidů může být používáno jako alternativa k cukru nebo jiným sladidlům. Marshmallow také obsahuje látky s protizánětlivými účinky a podporuje imunitu organismu. Pokud tedy hledáte sladidlo, které nenaruší vaše stravovací návyky a navíc má pozitivní účinky na zdraví, marshmallow by určitě stálo za vyzkoušení.

Publikováno: 19. 10. 2023

Kategorie: potraviny

Autor: Jana Kopečková

Tagy: marshmallow | sladidlo