Krvavá hostina: Tento koktejl musíte ochutnat!

Bloody

Historie koktejlu Bloody Mary

Původ koktejlu Bloody Mary je zahalen tajemstvím a existuje několik verzí jeho vzniku. Jedna z nejznámějších historek připisuje autorství koktejlu barmanovi Fernandu Petiotovi, který jej měl namíchat v roce 1921 v pařížském baru Harry's New York Bar. Podle legendy pojmenoval Petoit svůj výtvor po jedné ze svých zákaznic, tanečnici Mary, která si přála drink, jenž by zakryl její kocovinu. Červená barva koktejlu pak prý připomínala krev.

Jiná verze zase tvrdí, že Bloody Mary vznikla v Chicagu v baru Bucket of Blood, kde ji barman jménem Red namíchal pro hosta, který si stěžoval na bolest hlavy. Ať už je pravda jakákoli, Bloody Mary si rychle získala oblibu a stala se jedním z nejoblíbenějších koktejlů na světě. Její popularita vzrostla zejména v 50. letech 20. století, kdy se stala symbolem luxusu a hollywoodského životního stylu.

Varianty a oblíbené ingredience

Bloody Mary je koktejl s bohatou historií a spoustou variant. Základní recept se skládá z vodky, rajčatového džusu, citronové šťávy, worcesterové omáčky a tabasca. Oblíbenou úpravou je přidání soli a pepře na dochucení. Existuje však nespočet variací, které uspokojí i ty nejnáročnější jazýčky.

Milovníci pikantních chutí si mohou přidat více tabasca, chilli papričky jalapeňo nebo křen. Pro svěžejší variantu zkuste přidat okurkovou šťávu, celer nebo limetku. Některé recepty zahrnují i další ingredience, jako je hovězí vývar, sójová omáčka, wasabi nebo dokonce ústřicová šťáva.

Bloody Mary je také skvělou příležitostí k experimentování s ginem. Vyzkoušejte gin s bylinnými tóny, které se skvěle doplňují s rajčatovou chutí.

Ať už dáváte přednost klasické receptuře nebo rádi experimentujete, Bloody Mary je koktejl, který vás nikdy nezklame.

Tipy pro přípravu dokonalého Bloody

Základem je kvalitní vodka, která dodá koktejlu říz a sílu. Vyhněte se ochuceným variantám, čistá vodka je nejlepší volbou. Důležitou roli hraje rajčatový džus. Použijte kvalitní džus, nejlépe 100% bez přidaného cukru. Chuť koktejlu ovlivní i koření. Klasikou je worcesterová omáčka, tabasco, sůl a pepř. Experimentujte s chilli, křenem nebo hořčicí. Pro svěží chuť přidejte pár kapek citronové šťávy. Vše důkladně promíchejte v šejkru s ledem. Led je důležitý pro správnou konzistenci a teplotu. Nezapomeňte na ozdobu. Klasikou je řapíkatý celer, olivy nebo nakládané cibulky. Fantazii se meze nekladou, zkuste slaninu, krevetky nebo cherry rajčátka.

Zajímavosti a fakta o Bloody Mary

Bloody Mary je koktejl zahalený tajemstvím a legendami. Jeho historie sahá až do 20. století, ale přesný původ a jméno jeho tvůrce jsou stále předmětem debat. Jedna z nejznámějších historek připisuje autorství koktejlu barmanovi jménem Fernand Petiot, který ho měl namíchat v roce 1921 v pařížském baru Harry's New York Bar.

Nápoj, původně nazývaný "Bucket of Blood", se skládal pouze z vodky a rajčatové šťávy. Svou ostřejší chuť si rychle získal oblibu mezi americkými turisty. Později byl název změněn na Bloody Mary, údajně na počest královny Marie I. Tudorovny, nechvalně proslulé svou krvavou vládou v Anglii v 16. století.

Dnes existuje nespočet variací na tento klasický koktejl. Vedle základních ingrediencí, vodky a rajčatové šťávy, se do Bloody Mary přidává worcesterová omáčka, tabasco, citronová šťáva, sůl, pepř a další koření. Často se zdobí stonkem celeru, olivami, kyselou okurkou nebo krevetami.

Bloody Mary je oblíbený brunch koktejl, který se podává po celém světě. Jeho popularita pravděpodobně tkví v kombinaci osvěžující chuti a pikantního řízu. Ať už věříte na legendy o jeho původu, nebo ne, Bloody Mary zůstává ikonickým nápojem s bohatou historií.

Bloody Mary, to je krvavá záležitost. Doslova i obrazně.

Bořivoj Král

Kdy a kde si Bloody Mary vychutnat

Bloody Mary není nápoj, který se hodí pro každou příležitost. Jeho výrazná chuť a pikantní aroma si žádají specifické prostředí a atmosféru. Kdy a kde si tedy Bloody Mary vychutnat nejlépe?

Začněme klasikou. Bloody Mary je skvělou volbou pro brunch. Ať už si ho dopřáváte doma s přáteli, nebo v oblíbené restauraci, Bloody Mary perfektně doplní slané pochoutky jako vejce Benedikt, slaninu nebo uzené ryby. Jeho osvěžující chuť a pikantní říz probudí vaše chuťové pohárky a připraví vás na den.

Pokud hledáte netradiční zážitek, zkuste Bloody Mary v některém z barů, které se na tento koktejl specializují. Tyto bary často nabízejí širokou škálu variací s různými druhy vodky, rajčatových šťáv a koření. Můžete tak ochutnat Bloody Mary s wasabi, chilli papričkami, slaninou a mnoha dalšími ingrediencemi.

A co teprve Bloody Mary na pláži? Slaný vzduch, šumění moře a v ruce sklenice s osvěžujícím koktejlem – to je kombinace, která vás dostane do pohody. Bloody Mary se skvěle hodí k lehkým letním jídlům, jako jsou saláty, grilované ryby nebo mořské plody.

Ať už si Bloody Mary vychutnáte kdekoli a kdykoli, nezapomeňte na jedno: důležité je vychutnat si ho v dobré společnosti a s úsměvem na tváři.

Bloody Mary a filmová plátna

Příběh Krvavé Mary je pevně spjat s koktejlem stejného jména, jehož temně rudá barva evokuje krev a tajemno. Není divu, že tato kombinace inspirovala i filmaře, kteří koktejl i legendu využili v řadě hororových a mysteriózních snímků. Krvavá Mary se tak stala symbolem temných sil a rituálů, které otevírají brány do jiných světů.

Feature Bloody Mary Bloody Caesar
Base Spirit Vodka Vodka or Gin
Main Mixer Tomato Juice Tomato Juice/Clamato Juice

Na filmovém plátně se Krvavá Mary objevuje v různých podobách. Někdy je to pomstychtivný duch vyvolaný zrcátkem, jindy démonická entita, která se živí lidskou energií. Ať už je její podoba jakákoliv, jedno je jisté – setkání s ní nikdy nevěstí nic dobrého.

Filmaři si s legendou o Krvavé Mary často pohrávají a přinášejí nové interpretace jejího příběhu. Koktejl se pak stává nejen rekvizitou, ale i symbolem, který diváky odkazuje k legendě a navozuje atmosféru hrůzy a napětí.

Recepty na variace Bloody Mary

Bloody Mary je jako prázdné plátno, které čeká na umělcovu fantazii. Chcete-li experimentovat a dodat tomuto klasickému koktejlu vlastní nádech, máte nepřeberné množství možností. Milovníci pikantních chutí mohou přidat pár kapek chilli omáčky nebo kousek čerstvého jalapeña. Pro zemitější tón zkuste přidat lžičku worcesterové omáčky nebo kapku uzené papriky. Pokud toužíte po svěžím nádechu, sáhněte po stonku celeru, plátku okurky nebo rajčátku cherry. Pro sofistikovanější chuťový profil zkuste přidat kapku olivového nálevu, pár kapek balzamikového octa nebo špetku mořské soli. Fantazii se meze nekladou! Nebojte se experimentovat s různými druhy rajčatové šťávy, vodky a koření, dokud nenajdete tu pravou kombinaci pro vaše chuťové pohárky.