Kouzelný fenykl: Tajemství tohoto koření odhaleno!

Fenykl

Fenykl, zvaný také kopr italský, je aromatickou rostlinou používanou jako koření i léčivá bylina. Pochází původně ze Středozemí a jihozápadní Asie a dodnes se hojně pěstuje v oblastech s teplým podnebím. Fenykl se využívá především díky svému intenzivnímu aroma a svěží chuti, které dokáže obohatit mnoho druhů pokrmů. V tomto článku se dozvíte více o historii, využití a účincích této zajímavé rostliny.

Původ a historie fenyklu

Fenyklová rostlina pochází především z oblasti Středomoří a jižní Asie. Pro své aromatické semena a lístky byl fenykl oblíbený v řecké a římské kuchyni, ale také se využíval jako léčivá rostlina. V středověku se rozšířil po celé Evropě, což umožnilo jeho použití i v kuchyni mnoha dalších národů.

Dnes je fenykl oblíbeným kořením nejen v Evropě, ale i v Asii a Americe. Kromě kulinářského využití má také široké spektrum léčebných účinků – podporuje trávení, uklidňuje nervový systém, snižuje hladinu cholesterolu a podporuje tvorbu mateřského mléka u kojících žen. Fenykl se tak stal nezbytnou součástí mnoha tradičních receptů po celém světě a jeho popularita stále narůstá.

Výskyt a pěstování fenyk

Fenyk je koření, které se používá zejména v kuchyni středomořských zemí. Fenyk je rostlina s velkými žlutými květy a kapradinovitými listy, která dorůstá výšky až dva metry. Roste na slunných místech a vyžaduje dobrou drenáž půdy. Pro pěstování fenyku se nejlépe hodí mírné klima bez velkých teplotních extrémů. V České republice se fenyk často pěstuje jako dvouletka.

Fenyk lze pěstovat buď z semene nebo pomocí sazenic. Semena se vysazují přibližně od března do dubna do hloubky 1-2 cm, sazenice pak mohou být vysazovány od května do června. Po celou dobu růstu vyžaduje fenyk pravidelnou zálivku a kontrolu škůdců.

Fenyková semena jsou často používána jako koření, ale také mají léčivé účinky na trávicí problémy a podporu imunity organismu. Květ a listy fenyku lze také použít při vaření pro jejich lahodnou aromatickou chuť. Celkově je fenyk velmi cennou rostlinou s mnohastranným využitím a je rozhodně stojí za to ji začlenit do svého zahradničení.

Publikováno: 22. 10. 2023

Kategorie: potraviny

Autor: Jana Kopečková

Tagy: fenykl | druh koření