Pálivé potěšení: Objevte svět Chili Doktoru!

Chili Doktor

Pálivá vášeň Čechů

Čechům se v posledních letech zvedla chuť na pálivém. Ať už je to ostrá maďarská klobása, mexické chilli con carne nebo asijské kari, chilli papričky se staly běžnou součástí českých kuchyní. S rostoucí oblibou chilli se objevuje i čím dál tím více specializovaných obchodů a e-shopů, které nabízejí nepřeberné množství druhů chilli papriček, omáček a koření.

Znalci a milovníci pálivého jídla už dávno vědí, že chilli není jen o pálivosti. Existuje nepřeberné množství odrůd s rozmanitou škálou chutí a vůní. Od ovocných a citrusových tónů po zemitou chuť s nádechem čokolády, chilli dokáže uspokojit i ty nejnáročnější jazýčky. Pro začátečníky je ideální začít s mírnějšími druhy, jako je Jalapeño nebo Poblano. Postupně pak můžou experimentovat s odrůdami s vyšším obsahem kapsaicinu, jako jsou Habanero, Scotch Bonnet nebo Bhut Jolokia, známá také jako chilli paprička duch.

S chilli papričkami se ale pojí i určitá rizika. Při manipulaci s nimi je důležité používat rukavice, protože kapsaicin může způsobit podráždění pokožky. Pozor si dejte i na oči, které jsou na kapsaicin obzvlášť citlivé. Pokud to s pálivostí přeženete, nejlepším lékem je mléko nebo jogurt, které kapsaicin neutralizují.

Chilli papričky - druhy a stupně pálivosti

Chilli papričky jsou jako sněhové vločky – žádné dvě nejsou stejné. Liší se tvarem, barvou, ale hlavně pálivostí. Tu měříme na Scovilleově stupnici pálivosti (SHU), kterou vynalezl americký lékárník Wilbur Scoville. Na jednom konci stupnice najdeme nepálivé papriky jako je paprika sladká s 0 SHU, na druhém konci pak extrémně pálivé odrůdy jako Carolina Reaper s více než 2 miliony SHU. Mezi nejoblíbenější chilli papričky patří Jalapeño (2 500 – 8 000 SHU) s typickou ovocnou chutí, ideální do omáček a sals. Pro milovníky ostřejších chutí je tu Habanero (100 000 – 350 000 SHU) s citrusovým aroma, které se hodí do kari a čokoládových dezertů. A pokud hledáte opravdovou výzvu, zkuste Bhut Jolokia (855 000 – 1 041 427 SHU), známou také jako Ghost Pepper, která se používá v indické kuchyni a k výrobě pepřových sprejů. Chilli papričky nejsou jen o pálivosti, ale i o chuti a aroma. Existuje nepřeberné množství druhů a každý si najde tu svou oblíbenou.

Chilli omáčky - od jemných po extrémní

Svět chilli omáček je jako duha chutí a pálivosti. Od jemných a sladkých až po extrémně pálivé, které rozpálí vaše chuťové pohárky na maximum. Ať už jste ostřílení chilli nadšenci, nebo teprve začínáte s experimentováním, existuje chilli omáčka stvořená přímo pro vás. Pro začátečníky doporučujeme omáčky s chilli papričkami Jalapeño, které mají příjemnou pálivost a ovocnou chuť. Pokud hledáte něco ostřejšího, sáhněte po omáčkách s Habanero nebo Scotch Bonnet. Pro opravdové chilli doktory tu máme extrémně pálivé omáčky s papričkami typu Ghost Pepper, Carolina Reaper nebo Trinidad Moruga Scorpion. Tyto omáčky si dávkujte po kapkách a s respektem, jejich pálivost vás nenechá chladnými.

Kromě chilli papriček obsahují omáčky často i další ingredience, které jim dodávají jedinečnou chuť a aroma. Můžete se setkat s přísadami jako je mango, ananas, zázvor, česnek, cibule nebo různé druhy koření. Chilli omáčky se hodí k dochucení nejrůznějších pokrmů. Můžete je přidávat do polévek, omáček, marinád, dipů, na maso, ryby, zeleninu nebo do burgerů. Fantazii se meze nekladou. Nezapomeňte ale, že s chilli omáčkami je třeba zacházet opatrně. Začněte s malým množstvím a postupně přidávejte podle chuti.

V téhle malé lahvičce se neskrývá jenom omáčka, ale i ohnivá vášeň a síla slunce, která dokáže probudit chuťové pohárky i v tom nejzarytějším odpůrci pálivého.

Radomír Dvořák

Tipy pro začátečníky

Svět chilli papriček je plný chutí a možností, ale pro začátečníky může být i trochu matoucí. Nebojte se, i ti nejostřejší chilli doktori byli kdysi začátečníky. Začněte s mírnějšími odrůdami, jako je Jalapeño nebo Poblano. Postupně zkoušejte ostřejší druhy, abyste zjistili, co vám vyhovuje. Při vaření s chilli papričkami používejte rukavice, abyste předešli podráždění pokožky. A nezapomeňte, že pálivost se dá regulovat množstvím použitých semínek a žilek – čím více jich použijete, tím ostřejší jídlo bude.

Experimentujte s různými druhy koření a omáček s chilli papričkami. Existuje nepřeberné množství kombinací chutí, které čekají na objevení. Začněte s hotovými omáčkami a postupně se propracujte k vlastním receptům. Nebojte se experimentovat s různými druhy chilli, bylinkami a dalšími ingrediencemi. Pamatujte, že chilli papričky by měly jídlo doplňovat, ne ho přebíjet.

Ať už se chystáte na pikantní dobrodružství s chilli papričkami jakkoli, nejdůležitější je užít si to. Objevujte nové chutě, experimentujte a nebojte se experimentovat.

Chilli v kuchyni - inspirace a recepty

Chilli doktor je váš průvodce světem pálivých papriček. Ať už jste ostřílení chilli nadšenci, nebo teprve začínáte s experimentováním, u nás najdete inspiraci a recepty pro každou úroveň pálivosti. Naše koření a omáčky s chilli papričkami dodají vašim pokrmům ten správný říz. Vyzkoušejte například naše chilli kořenící směsi na maso, ryby nebo zeleninu. Pro milovníky pálivých omáček máme v nabídce širokou škálu od jemně pikantních až po extrémně pálivé. A pokud si nevíte rady s výběrem, chilli doktor vám rád poradí. Připravili jsme pro vás i řadu receptů, ve kterých hrají chilli papričky hlavní roli. Od klasiky, jako je chilli con carne, po originální recepty na chilli marmelády a dezerty. Nebojte se experimentovat a objevte s námi kouzlo chilli!

Srovnání chilli omáček Chili Doktor
Název omáčky Pálivost (SHU) Druh chilli papriček Objem (ml) Cena (Kč)
Chili Doktor Habanero Peach 10 000 Habanero, Bhut Jolokia 100 149
Chili Doktor Carolina Reaper 2 200 000 Carolina Reaper, Ghost Pepper 50 199

Zdravotní benefity chilli papriček

Chilli papričky, ty malé zázraky přírody, v sobě ukrývají mnohem víc než jenom pálivou chuť. Jsou doslova nabité vitamíny a antioxidanty, které prospívají našemu zdraví. Chilli doktor by vám jistě potvrdil, že kapsaicin, látka zodpovědná za pálivost, má protizánětlivé účinky a pomáhá tlumit bolest. Pravidelná konzumace chilli papriček tak může ulevit od bolesti kloubů a svalů. Koření a omáčky s chilli papričkami dodají vašim pokrmům nejenom říz, ale také pořádnou dávku vitamínu C, který posiluje imunitu. Navíc chilli papričky podporují metabolismus a spalování tuků, takže jsou skvělým pomocníkem při hubnutí. A to není všechno! Chilli papričky také snižují hladinu cholesterolu v krvi a chrání srdce před kardiovaskulárními chorobami. Takže až budete příště sahat po koření, dopřejte si pořádnou dávku chilli a udělejte něco pro své zdraví!

Kde koupit kvalitní chilli produkty?

Chilli doktor je pojem, který v Česku rezonuje mezi milovníky pálivého jídla. Nabízí širokou škálu koření a omáček s chilli papričkami, které uspokojí jak začátečníky, tak i ostřílené jedlíky. Produkty Chilli doktor seženete na jejich oficiálních stránkách, kde najdete detailní popis a složení každého produktu. Pro ty, kteří rádi zkouší nové příchutě, je k dispozici i sekce s dárkovými balíčky.

Publikováno: 28. 07. 2024

Kategorie: potraviny

Autor: Tadeáš Pavlíková

Tagy: chili doktor | koření a omáčky s chilli papričkami