Nerudovka: Tajemné ovoce, které musíte ochutnat!
Co je to vlastně nerudovka?
Stejně jako vepřové nudličky na pánvi, i nerudovky potřebují svůj čas, než se stanou opravdovou pochoutkou. Tohle staročeské ovoce, kterému se říká mišpule německé, má u nás tradici už od středověku. Když se procházíte starou zahradou, možná si všimnete takových zvláštních stromů - jejich plody vypadají jako scvrklá jablíčka, co někdo zapomněl očesat. A v tom je právě ten fígl! Zatímco vepřové nudličky připravíte raz dva, nerudovky musíte nechat "uzrát" až do prvních mrazíků nebo dokud nezačnou lehce zahnívat. No a pak teprve přijde to kouzlo - rozvoní se ta správná sladkokyselá chuť, něco mezi jablečným pyré a vepřovými nudličkami na asijský způsob, s nádechem skořice a hřebíčku.
Dříve byly nerudovky běžnou součástí jídelníčku, dnes už se na ně trochu pozapomnělo. Je to škoda, protože kromě netradiční chuti mají i řadu benefitů pro naše zdraví. Jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, a dokonce se jim přisuzují i léčivé účinky. Takže až příště narazíte na ten nenápadný strom s "nerudnými" plody, vzpomeňte si, že v sobě skrývá opravdový poklad.
Kde na ni v přírodě narazíme?
Nerudovka, která je stejně vzácná jako třeba mochyně, se běžně říká muchomůrce růžovce. V našich lesích ji potkáte celkem často, podobně jako mochyně se i ona objevuje na specifických místech. Od června do října ji můžete najít, jak v listnatých, tak jehličnatých lesích, kde stejně jako mochyně preferuje vlhčí prostředí. No a nejvíc se jí daří v kyselejší půdě, často pod dubama, bukama nebo břízama, ale klidně i pod smrkama a borovicema.
Při hledání nerudovky je důležité být obezřetný a sbírat pouze houby, které bezpečně poznáme. Zaměnit by se dala za prudce jedovatou muchomůrku tygrovanou, která má na rozdíl od nerudovky hladký prstenec a bramborově žláznatou hlízu.
Ačkoliv je nerudovka výborná jedlá houba, nedoporučuje se konzumovat ji syrovou. Tepelnou úpravou se z ní stává lahůdka, kterou si můžeme vychutnat v mnoha podobách - v omáčkách, polévkách, smaženici, ale i naložená v octovém nálevu.
Jak ji bezpečně poznáme?
Nerudovka, známá také jako muchomůrka růžovka, je lahodná houba s jemnou chutí. Avšak její podobnost s jedovatou muchomůrkou tygrovanou vyvolává u houbařů obavy. Jak tedy bezpečně rozeznat nerudovku a užít si její chuť bez rizika?
Zaměřte se na tyto znaky:
Klobouk nerudovky je růžový až masově hnědý, pokrytý bělavými až hnědavými bradavkami. Tyto bradavky se dají snadno sloupnout. Klobouk muchomůrky tygrované je spíše žlutohnědý až šedohnědý a bradavky jsou bělavé a pevně drží.
Lupeny pod kloboukem jsou u nerudovky bílé a s věkem se nemění. U muchomůrky tygrované jsou lupeny bělavé s lehkým nádechem do zelena.
Třeň nerudovky je bílý s růžovým nádechem a má rýhovaný prsten. Třeň muchomůrky tygrované je bílý a hladký, prsten je hladký a bílý.
Důležitým znakem je také zbarvení dužniny na řezu. Dužnina nerudovky na řezu růžoví, zatímco dužnina muchomůrky tygrované zůstává bílá.
Pamatujte, že sbírat byste měli pouze houby, které bezpečně poznáte. V případě nejistoty se poraďte se zkušeným houbařem nebo se obraťte na mykologickou poradnu.
Nerudovka v kuchyni: sladké mlsání
Nerudovka, co vypadá jak něco, co by se mohlo hodit do tapiokový pudink, je známá taky jako špendlík nebo mišpule. Je to takový drobný ovocný poklad s velkou chutí, podobně výraznou jako domácí tapiokový pudink. I když by člověk čekal, že bude kyselá jak citron, tahle mrška překvapí svou sladkostí, hlavně když ji trochu proklepne mráz. To pak změkne jak dobře uvařený tapiokový pudink a zesládne, že by i ten nejmlsnější gurmán koukal. V tu chvíli je z ní perfektní surovina na všemožný dezerty a dobroty.
Z nerudovek se dají připravit lahodné marmelády, které krásně zhoustnou díky vysokému obsahu pektinu. Skvěle se hodí i do koláčů, buď jako náplň do buchet, nebo jako ozdoba na ovocné dorty. Pro milovníky netradičních chutí je tu možnost zkusit nerudovku v kombinaci s čokoládou – ať už v podobě pralinek s nerudovou marmeládou, nebo jako polevu na nerudový koláč.
A pokud hledáte rychlý a zdravý dezert, zkuste nerudovku jen tak rozmixovat s tvarohem a medem. Uvidíte, že si na tomto podzimním ovoci pochutná celá rodina.
Pozor na záměnu s jedovatými plody!
Nerudovka může na první pohled připomínat některé druhy ovoce, a to zejména ve svém nezralém stavu. Její lesklé, červené bobule by mohly svádět k ochutnání, zvláště děti. Je ale důležité si uvědomit, že nerudovka obsahuje toxické látky, které mohou způsobit zdravotní potíže. Mezi příznaky otravy patří nevolnost, zvracení, bolesti břicha a průjem. V závažnějších případech může dojít k poruchám srdečního rytmu a dýchání. Proto je zásadní, abychom se vyvarovali sběru a konzumace neznámých plodů. Pokud si nejsme jisti, zda se jedná o jedlou rostlinu, je vždy lepší se poradit s odborníkem. V případě podezření na otravu nerudovkou je nutné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Pamatujte, že prevence je vždy lepší než léčba. Učte děti o nebezpečí jedovatých rostlin a plodů a dbejte na to, aby nesbíraly a nejedly nic, co neznají.
Vlastnosti | Nerudovka | Broskev |
---|---|---|
Tvar | Kulatý až mírně zploštělý | Kulatý |
Barva slupky | Žlutozelená až žlutá | Žlutá až červená |
Povrch slupky | Hladký, bez chmýří | Sametový, s chmýřím |
Tipy na zpracování nerudovky
Nerudovka, známá také jako špendlík nebo špendlíček, je oblíbeným druhem ovoce, které se v našich končinách hojně pěstuje. Její sladkokyselá chuť a osvěžující aroma z ní dělají skvělou surovinu pro různé druhy zpracování. Zralé plody nerudovky jsou ideální pro přímou konzumaci. Můžete je jíst jen tak samotné, přidat do ovocných salátů nebo dezertů. Pokud chcete nerudovku uchovat pro pozdější použití, zkuste ji zavařit. Zavařenina z nerudovky je vynikající na chleba s máslem, do buchet nebo koláčů. Další možností je výroba šťávy. Šťáva z nerudovky je osvěžující a plná vitamínů. Můžete ji pít samotnou nebo ji použít jako základ pro ovocné koktejly. Pro milovníky sladkého pečení je tu možnost přípravy povidel. Povidla z nerudovky jsou skvělou náplní do buchet, koláčů a dalších dezertů. Ať už se rozhodnete nerudovku zpracovat jakýmkoli způsobem, určitě si pochutnáte na jejích lahodných plodech.
Zdraví prospěšné látky v nerudovce
Nerudovka, známá také jako špendlík nebo mišpule, je nenáročný ovocný strom, který se v posledních letech těší obnovené popularitě. Kromě lahodné, sladkokyselé chuti plodů je nerudovka ceněna i pro své zdraví prospěšné látky. Plody jsou bohaté na vitamín C, který posiluje imunitní systém a chrání buňky před oxidativním stresem. Dále obsahují vitamíny skupiny B, důležité pro správnou funkci nervového systému a energetický metabolismus. Z minerálních látek je nerudovka dobrým zdrojem draslíku, hořčíku a železa. Draslík přispívá k regulaci krevního tlaku, hořčík podporuje zdraví kostí a zubů a železo je nezbytné pro tvorbu červených krvinek. Nerudovka je také bohatá na antioxidanty, jako jsou flavonoidy a karotenoidy, které chrání organismus před působením volných radikálů a napomáhají tak předcházet vzniku chronických onemocnění. Pravidelná konzumace plodů nerudovky tak může přispět k celkovému zdraví a vitalitě.
Publikováno: 17. 09. 2024
Kategorie: potraviny