Nerudovka: Tajemné ovoce, které musíte ochutnat!

Nerudovka

Co je to vlastně nerudovka?

Nerudovka, to je takové milé české slůvko, které v nás evokuje něco starodávného a tradičního. A není se čemu divit, protože nerudovky, neboli mišpule německé, se u nás pěstovaly už ve středověku. Možná jste si jich všimli na procházce starou zahradou – ty nenápadné stromy s plody, které vypadají jako zapomenuté, scvrklé jablíčko. A právě v tom "zapomenutí" tkví jejich tajemství. Na rozdíl od většiny druhů ovoce, nerudovky se nejedí hned po sklizni. Naopak, nechávají se "uležet", až do prvních mrazíků, nebo dokud samy nezačnou hnít. Teprve pak se v nich rozvine ta pravá, sladkokyselá chuť, která trochu připomíná jablečné pyré s nádechem skořice a hřebíčku.

Dříve byly nerudovky běžnou součástí jídelníčku, dnes už se na ně trochu pozapomnělo. Je to škoda, protože kromě netradiční chuti mají i řadu benefitů pro naše zdraví. Jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, a dokonce se jim přisuzují i léčivé účinky. Takže až příště narazíte na ten nenápadný strom s "nerudnými" plody, vzpomeňte si, že v sobě skrývá opravdový poklad.

Kde na ni v přírodě narazíme?

Nerudovka, známá také jako muchomůrka růžovka, je v českých lesích poměrně hojná. Narazit na ni můžeme od června do října, a to jak v listnatých, tak i jehličnatých lesích. Má ráda vlhčí místa s kyselejší půdou, často ji najdeme pod duby, buky, břízami, ale i smrky a borovicemi.

Při hledání nerudovky je důležité být obezřetný a sbírat pouze houby, které bezpečně poznáme. Zaměnit by se dala za prudce jedovatou muchomůrku tygrovanou, která má na rozdíl od nerudovky hladký prstenec a bramborově žláznatou hlízu.

Ačkoliv je nerudovka výborná jedlá houba, nedoporučuje se konzumovat ji syrovou. Tepelnou úpravou se z ní stává lahůdka, kterou si můžeme vychutnat v mnoha podobách - v omáčkách, polévkách, smaženici, ale i naložená v octovém nálevu.

Jak ji bezpečně poznáme?

Nerudovka, známá také jako muchomůrka růžovka, je lahodná houba s jemnou chutí. Avšak její podobnost s jedovatou muchomůrkou tygrovanou vyvolává u houbařů obavy. Jak tedy bezpečně rozeznat nerudovku a užít si její chuť bez rizika?

Zaměřte se na tyto znaky:

Klobouk nerudovky je růžový až masově hnědý, pokrytý bělavými až hnědavými bradavkami. Tyto bradavky se dají snadno sloupnout. Klobouk muchomůrky tygrované je spíše žlutohnědý až šedohnědý a bradavky jsou bělavé a pevně drží.

Lupeny pod kloboukem jsou u nerudovky bílé a s věkem se nemění. U muchomůrky tygrované jsou lupeny bělavé s lehkým nádechem do zelena.

Třeň nerudovky je bílý s růžovým nádechem a má rýhovaný prsten. Třeň muchomůrky tygrované je bílý a hladký, prsten je hladký a bílý.

Důležitým znakem je také zbarvení dužniny na řezu. Dužnina nerudovky na řezu růžoví, zatímco dužnina muchomůrky tygrované zůstává bílá.

Pamatujte, že sbírat byste měli pouze houby, které bezpečně poznáte. V případě nejistoty se poraďte se zkušeným houbařem nebo se obraťte na mykologickou poradnu.

Nerudovka v kuchyni: sladké mlsání

Nerudovka, známá také jako špendlík nebo mišpule, je drobné ovoce s velkou chutí. Ačkoliv její název evokuje spíše kyselou chuť, nerudovka překvapí svou sladkostí, zvláště po prvních mrazech. Právě tehdy se její dužnina stává měkkou a sladkou, ideální pro nejrůznější dezerty.

Z nerudovek se dají připravit lahodné marmelády, které krásně zhoustnou díky vysokému obsahu pektinu. Skvěle se hodí i do koláčů, buď jako náplň do buchet, nebo jako ozdoba na ovocné dorty. Pro milovníky netradičních chutí je tu možnost zkusit nerudovku v kombinaci s čokoládou – ať už v podobě pralinek s nerudovou marmeládou, nebo jako polevu na nerudový koláč.

A pokud hledáte rychlý a zdravý dezert, zkuste nerudovku jen tak rozmixovat s tvarohem a medem. Uvidíte, že si na tomto podzimním ovoci pochutná celá rodina.

Pozor na záměnu s jedovatými plody!

Nerudovka může na první pohled připomínat některé druhy ovoce, a to zejména ve svém nezralém stavu. Její lesklé, červené bobule by mohly svádět k ochutnání, zvláště děti. Je ale důležité si uvědomit, že nerudovka obsahuje toxické látky, které mohou způsobit zdravotní potíže. Mezi příznaky otravy patří nevolnost, zvracení, bolesti břicha a průjem. V závažnějších případech může dojít k poruchám srdečního rytmu a dýchání. Proto je zásadní, abychom se vyvarovali sběru a konzumace neznámých plodů. Pokud si nejsme jisti, zda se jedná o jedlou rostlinu, je vždy lepší se poradit s odborníkem. V případě podezření na otravu nerudovkou je nutné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Pamatujte, že prevence je vždy lepší než léčba. Učte děti o nebezpečí jedovatých rostlin a plodů a dbejte na to, aby nesbíraly a nejedly nic, co neznají.

Vlastnosti Nerudovka Broskev
Tvar Kulatý až mírně zploštělý Kulatý
Barva slupky Žlutozelená až žlutá Žlutá až červená
Povrch slupky Hladký, bez chmýří Sametový, s chmýřím

Tipy na zpracování nerudovky

Nerudovka, známá také jako špendlík nebo špendlíček, je oblíbeným druhem ovoce, které se v našich končinách hojně pěstuje. Její sladkokyselá chuť a osvěžující aroma z ní dělají skvělou surovinu pro různé druhy zpracování. Zralé plody nerudovky jsou ideální pro přímou konzumaci. Můžete je jíst jen tak samotné, přidat do ovocných salátů nebo dezertů. Pokud chcete nerudovku uchovat pro pozdější použití, zkuste ji zavařit. Zavařenina z nerudovky je vynikající na chleba s máslem, do buchet nebo koláčů. Další možností je výroba šťávy. Šťáva z nerudovky je osvěžující a plná vitamínů. Můžete ji pít samotnou nebo ji použít jako základ pro ovocné koktejly. Pro milovníky sladkého pečení je tu možnost přípravy povidel. Povidla z nerudovky jsou skvělou náplní do buchet, koláčů a dalších dezertů. Ať už se rozhodnete nerudovku zpracovat jakýmkoli způsobem, určitě si pochutnáte na jejích lahodných plodech.

Zdraví prospěšné látky v nerudovce

Nerudovka, známá také jako špendlík nebo mišpule, je nenáročný ovocný strom, který se v posledních letech těší obnovené popularitě. Kromě lahodné, sladkokyselé chuti plodů je nerudovka ceněna i pro své zdraví prospěšné látky. Plody jsou bohaté na vitamín C, který posiluje imunitní systém a chrání buňky před oxidativním stresem. Dále obsahují vitamíny skupiny B, důležité pro správnou funkci nervového systému a energetický metabolismus. Z minerálních látek je nerudovka dobrým zdrojem draslíku, hořčíku a železa. Draslík přispívá k regulaci krevního tlaku, hořčík podporuje zdraví kostí a zubů a železo je nezbytné pro tvorbu červených krvinek. Nerudovka je také bohatá na antioxidanty, jako jsou flavonoidy a karotenoidy, které chrání organismus před působením volných radikálů a napomáhají tak předcházet vzniku chronických onemocnění. Pravidelná konzumace plodů nerudovky tak může přispět k celkovému zdraví a vitalitě.

Publikováno: 17. 09. 2024

Kategorie: potraviny

Autor: Jana Kopečková

Tagy: nerudovka