Mirabelka: Drobné ovoce s velkým přínosem pro zdraví

Mirabelka

Mirabelka je ovocný druh, který patří mezi nejchutnější plody na světě. Jeho chuť a vůně připomíná broskve a švestky, což dává tomuto ovoci jedinečnou kombinaci chuti a sladkosti. Mirabelky jsou typické pro Evropu a Asii a mají různé barvy, od zelených po žluté či tmavě fialové. Tyto plody jsou nejen lahodným pokrmem, ale také mají řadu zdravotních výhod, jako například obsah vitamínu C a antioxidantů. V tomto článku se budeme podrobněji zabývat tímto skvělým ovocem a jeho historií, pěstováním a dalšími zajímavostmi.

Původ a výskyt mirabelky

Mirabelka je ovocem, které má svůj původ v Asii a především v oblasti Kavkazu. Odtud se postupně rozšířila do dalších částí světa, včetně Evropy a Severní Ameriky. V současnosti je mirabelka poměrně běžným ovocem zejména ve Francii, kde je hojně pěstována a využívána nejen ke konzumaci, ale také k výrobě vína, likérů, džemů či sladkostí. Mirabelky jsou malé žlutooranžové plody s jemnou sladkou chutí a aromatickou vůní. Díky svým organoleptickým charakteristikám patří mezi oblíbené ovoce nejen pro konzumaci jako samostatné sousto, ale také pro přidání do různých pokrmů či nápojů.

Popis a vlastnosti mirabelky

Mirabelka je ovocem s kulatým tvarem a velikostí podobnou třešni. Její slupka bývá obvykle hladká, lesklá a ve zralosti zbarvená do žlutooranžové barvy. Dužina mirabelek je měkká, šťavnatá a sladce navinulé chuti, přičemž se v ní skrývají malá semínka. Mirabelky jsou bohaté na vitaminy C a K, vlákninu a antioxidanty. Využívají se zejména k pečení koláčů, přípravě džemů a kompotů nebo jako sušené ovoce. Zvláště oblíbené jsou ve Francii, kde se pěstují jako tradiční ovocné plody v regionech Loiry a Lot-et-Garonne. Mirabelky patří mezi celkově zdravá ovoce, které by nemělo chybět na menu vyznavačů zdravého životního stylu ani milovníků dobré gastronomie.

Nutriční hodnoty mirabelky

Mirabelka je lahodné ovocné sousto, které je nejen chutné, ale také velmi zdravé. Toto ovoce obsahuje mnoho nutričních hodnot, které jsou pro lidský organismus prospěšné.

Mirabelky jsou bohatým zdrojem vitamínu C, díky čemuž posilují imunitní systém a pomáhají bojovat proti různým infekcím. Obsahují také mnoho vlákniny, což podporuje trávení a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Nezanedbatelným prvkem mirabelek jsou i minerály jako draslík a hořčík. Tyto prvky napomáhají k regulaci srdeční činnosti a funkce svalů a nervů.

Přestože obsahují také cukr, jsou kaloricky skromnější než jiné plody. Jen 100 gramů mirabelek obsahuje pouze 50 kalorií.

Mirabelka tedy představuje vynikající potravinu pro ty, kteří se chtějí stravovat zdravě a udržovat si dobré zdravotní stav.

Zdravotní přínosy mirabelky

Mirabelka, drobné sladké ovoce obvykle žluté nebo červené barvy, nabízí mnoho zdravotních přínosů. Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny a nízkému glykemickému indexu pomáhá mirabelka udržovat hladinu cukru v krvi stabilní a snižuje riziko vzniku diabetu. Obsah vitamínu C a karotenoidů pak posiluje imunitní systém a chrání tělo před negativními účinky volných radikálů. Mirabelky také podporují trávení díky obsahu pektinů a jsou dobrým zdrojem antioxidantů, které brání stárnutí buněk. Tyto malé plody jsou skvělým doplňkem zdravé stravy a pomohou udržet naše tělo v kondici.

Použití mirabelky v kuchyni

Mirabelka je ovoce, které se často používá v kuchyni při přípravě sladkých i slaných jídel. Mirabelky jsou malé a kulaté s oranžově žlutou barvou a někdy mohou být mírně načervenalé. Jsou plné vitamínů a minerálů, jako je například vitamín C, draslík a vláknina.

V kuchyni se mirabelky mohou použít na různé způsoby. Mohou být sušené, konzervované nebo nakládané ve sladkokyselém nálevu. Sušenými mirabelkami lze ozdobit různé dezerty nebo si je dát jako zdravou svačinu.

Díky své sladkosti a příjemné chuťi jsou mirabelky oblíbeným ingrediencí v cukrářských výrobcích. Často se používají do koláčů, muffinů, zákusků a dalších dobrot.

Slanější verze s mirabelkami nejsou méně populární. Do salátů se hodí nakládané mirabelky nebo i uzeniny obalované v plstnatém ovoci.

Celkově lze říci, že mirabelka není jen chutné ovoce vhodné pro samostatnou konzumaci ale taky se hodí do kuchyně jako kreativní ingredience do mnoha jídel.

Recepty s mirabelkou

Mirabelka je skvělým ingrediencí pro mnoho receptů, od sladkých dezertů po pikantní omáčky. Zde je několik jednoduchých receptů s mirabelkou:

1. Mirabelkový koláč: Smíchejte 2 šálky mouky, 1/2 šálku cukru a 1 lžičku soli v míse. Přidat nakrájené kousky mirabelky (asi tři šálky) a rozmíchat spolu se dvěma vejci a půlkou sklenice oleje. Vložte směs do pekáče a pečte při 375 stupních Fahrenheita po dobu asi 30 minut.

2. Vepřové maso s mirabelkovou omáčkou: Osolíme a opepříme vepřové medailonky, osmahneme na másle v pánev. Do stejné pánve přidáme nakrájenou cibuli a smažíme do zlatova. Poté zalijeme horkou vodou, přidáme nadrcený česnek, bobkový list a dva hrnky nakrájených mirabelek. Vaříme asi 20 minut dokud maso není hotové.

3. Mirabelkové muffiny: Smíchejte jednu hrnek mouky, jednu polévkovou lžíci prášku do pečiva, půl hrnku cukru a špetku soli ve velké míse. Přidáme 1 vejce, 1/2 hrnku mléka a 2 lžíce rozpuštěného másla. Nakonec přidejte asi jednu hrnek nasekaných mirabelek a zamíchejte. Naplněme muffinové formy těstem a pečte v troube na 375 stupňů po dobu asi 15 minut.

Ať už se rozhodnete použít mirabelku v jakémkoli receptu, dají jídlo jemnou a přitom ovocnou chuť.

Sezónnost a skladování mirabelky

Mirabelka, jako mnoho dalších druhů ovoce, se vyskytuje pouze sezónně. Její plody dozrávají během léta a jsou obvykle k dispozici od srpna do září. Aby bylo možné si užít chuť a výhody této lahodné sladké ovocné pochoutky po celý rok, je důležité zajistit adekvátní skladování. Mirabelky lze skladovat v ledničce nebo mrazáku, aby se zachovala jejich čerstvost a chuť. Nicméně, pokud chcete uchovat jejich chuť co nejdéle, doporučuje se zamrazit je při nejvyšší možné teplotě hned po sklizni. Skladování mirabelek by nemělo být přehlédnuto, pokud si chcete užít své oblíbené ovoce i během podzimu a zimy.

Mirabelka v tradičním a moderním stravování

Mirabelka je ovocem, které se vyskytuje v tradiční české kuchyni již po mnoho let. V minulosti byla obzvláště populární díky své sladké chuti a malému tvaru, který ji činil snadno přenosnou do práce nebo na cestách. Dnes se mirabelka stala oblíbenou součástí moderního stravování díky svým zdravotním beneficím a možnostem použití v různých pokrmech.

V tradiční kuchyni se mirabelky často využívají k přípravě koláčů, marmelád a jiných sladkých dezertů. Mirabelek se také často používá jako ingredience do kořeněné omáčky, která doprovází masová jídla. V moderním stravování se mirabelky staly populárním snackem díky svému nízkému obsahu cukru a kalorií. Jsou tak ideálním zdrojem vitamínů a antioxidantů.

Mirabelka lze použít i na nepřímý způsob - jako složku do nápojů nebo smoothie bowl. Dostatek vitaminu C obsažený v mirabelce pomáhá posilovat imunitu, což je dnes velmi žhavé téma.

Ať už se jedná o tradiční nebo moderní stravování, mirabelka je vynikajícím ovoce plným chuti a zdravotních benefitů.

Závěrem lze konstatovat, že mirabelka je nejen chutné a zdravé ovoce, ale také má řadu využití v kuchyni. Je vhodná pro pečení koláčů, kompotů, džemů či sirupů. Navíc se pyšní i vysokým obsahem vitamínu C a vlákniny, což působí pozitivně na trávení a celkovou imunitu organismu. Pokud tedy hledáte ovocného doplňku do vaší stravy, určitě byste měli sáhnout právě po mirabelkách.

Zdroje

Při hledání informací o mirabelkách nalezneme mnoho zdrojů, které poskytují různé úhly pohledu na toto ovocné dřevo. Mezi nejčastěji využívané zdroje patří například odborné publikace zaměřené na ovocnářství, ale také internetové stránky a články od různých autorů, kteří se zaměřují na kulturní i gastronomickou hodnotu mirabelky. Dále lze využít i zdroje přímých producentů, kteří mají dlouholeté zkušenosti s pěstováním a prodejem této ovoce. Pochopení různých perspektiv a využívání dostupných zdrojů pomohou při porozumění celkovému kontextu tohoto ovocného dřeva a jeho specifickým charakteristikám.

Publikováno: 21. 08. 2023

Kategorie: potraviny

Autor: Jana Kopečková

Tagy: mirabelka | ovoce