Krocan: Král svátečního stolu plný chutí a tradice
Krocan patří mezi druhy kuřat, se kterými se můžeme setkat především v období vánočních svátků. Vyznačuje se velkou tělesnou hmotností a typickým papouškovitým zobákem. Krocan je kromě toho také vynikajícím zdrojem bílkovin pro naše organismy.
Význam slova "krocan"
Slovo "krocan" označuje druh kuřete, který se chová především pro maso. Krocani jsou větší než klasická kuřata a jejich maso je zpravidla tužší a intenzivnějšího aroma. V minulosti byli krocany běžnou součástí vánočního stolu, dnes už ale jejich konzumace není tak rozšířená. Přesto se krocany stále chovají zejména na venkově a v menší míře i v průmyslových farmách.
Historie krocana jako druhu kuřete
Krocan je druhem kuřete, který má dlouhou historii. Jeho původ lze vysledovat až do dob starověkého Egypta a řeckých panenství, kde byl krocan chován a sloužil jako obětní zvíře pro bohy. V průběhu středověku se krocany chovalo především na evropských dvorech pro své maso i pera, která byla využívána ke zdobení luxusních oděvů. V Americe se po příchodu Evropanů stal krocan symbolem tradice díky významné roli, kterou hrál během prvního Dne díkůvzdání v roce 1621, kdy byl připraven společně s indiány a kolonisty. Dnes jsou krocany oblíbeným druhem zdomácnělé drůbeže a využívají se pro potravinářské účely i jako ozdobný prvok v zahradách či parkách.
Chov krocana
Krocan je druh kuřete, který se v mnoha zemích řadí mezi tradiční vánoční pokrmy. V chovu krocana je důležitá dostatečná plocha a prostor pro pohyb. Krocany jsou velká zvířata a potřebují hodně místa pro vyběhnutí a prozkoumání svého teritoria. Standardní velikost klece je minimálně 1,5 m² na kus. Krmivo by mělo obsahovat živiny potřebné k rychlému růstu, jako jsou bílkoviny a vitaminy. Součástí stravy by měla být také čerstvá zelenina a ovoce. Krocany jsou společenská zvířata a láskyplná pozornost ze strany chovatele jim jistě neuškodí.
Výživové hodnoty krocana
Krocan patří mezi oblíbená drůbeží jídla, zejména během vánočních svátků. Tento druh kuřete se vyznačuje nejen chutným masem, ale také vysokou nutriční hodnotou. Krocanové maso je bohaté na kvalitní bílkoviny, vitamíny a minerály. Obsahuje také mnoho železa a zinku - minerálů důležitých pro správnou funkci organismu. Oproti jiným druhům masa obsahuje krocanovo maso méně tuku a kalorií, což ho činí vhodným i pro ty, kteří dbají na svou hmotnost. Při přípravě krocana je důležité pečlivě odstranit kůži, která by mohla obsahovat více tuku. Celkově lze tedy říci, že krocan je velice zdravé a chutné jídlo s vynikajícím poměrem výživových hodnot.
Příprava a vaření krocana
Krocan je kříženec mezi domácím a divokým kohoutem a patří mezi oblíbená masitá jídla při vánočních svátcích. Před vařením krokana je nutné ho důkladně očistit od peří, vnitřností a zbytků krve. Poté se krocan osolí a ochutí bylinkami a kořením, aby získal na bohatším chuťovém profilu. Po marinaci se nejčastěji peče v troubě či na rožni, přičemž se doporučuje zalévat mastnotou, jako je máslo nebo olej, aby se zabránilo vysušení masa. Krokana lze podávat s různými přílohami, např. bramborovou nádivkou či dušeným zelím s jablky.
Tradiční recepty s krocany
Tradiční recepty s krocany jsou v období vánočních svátků velmi oblíbené. Krocan patří mezi největší druhy domácích kuřat a jeho maso je velmi chutné a šťavnaté. Nejznámějším tradičním receptem s krocany je krocan pečený s nádivkou, kterou lze připravit např. z uzeného masa, špeků, zeleniny a krupice. Mezi další oblíbené recepty patří krocan na smetaně či krocana duseného s ovocem a kořením. Pokud hledáte novou inspiraci pro přípravu vánočního stolu, rozhodně byste neměli opomenout tento tradiční druh masa.
Moderní trendy v používání krocana v kuchyni
Krocan se v posledních letech stal stále populárnějším druhem masa v kuchyni, a to zejména proto, že nabízí zdravou alternativu kuřecímu nebo hovězímu masu. Moderní trendy v používání krocana v kuchyni zahrnují např. grilování, krájení na tenké plátky a servírování do sendvičů nebo salátů a také používání různých koření, marinád a omáček pro přidání chuti a aroma. Další novinkou je také pečení celého krocana na roštu, což se stalo populárním způsobem přípravy pro speciální příležitosti a sváteční obědy. S touto modernizací se krocan stává více univerzálním pokrmem pro různé přepychové menu.
Krocany v gastronomii a restauracích
Krocany jsou v gastronomii a restauracích často označovány jako speciální pochoutka, která se podává během svátečních období, jako jsou Vánoce nebo Díkůvzdání. Toto maso je charakteristické jemnou chutí a měkkým vláknitým masem s nízkým obsahem tuku, což ho dělá velmi oblíbeným mezi milovníky zdravého stravování. Krocana lze připravit různými způsoby - například pečením v troubě, ale také smažením či vařením. Ve slušných restauracích pak krocana můžete často najít jako součást speciálního menu nebo nabídky sezónních pokrmů.
V závěru lze shrnout, že krocan je zajímavý druh kuřete, který byl kdysi v minulosti častěji konzumován. Dnes už se setkáme s krocany v obchodech a na trzích především při významných rodinných svátcích, jako jsou Vánoce a Velikonoce. Jeho maso je chutné a intenzivní, ale díky jeho velikosti je nutné počítat s delším pečením než u klasického kuřete. Krocan tak stále patří mezi tradiční pokrmy, které si lidé rádi dopřejí při oslavách a vzpomínají tedy i na kořeny svých předků.
Publikováno: 18. 10. 2023
Kategorie: potraviny